2016 AIA Birmingham Design Awards

We had a great evening representing the firm at the 2016 AIA Birmingham Design Awards, taking home awards for Alagasco Metro and Cahaba Brewing projects.

 

Cahaba Brewing Company

  • Merit Award

A controlled material palette and priority on craft was leveraged in the creation of a memorable atmosphere unique among Alabama’s breweries. Custom tables and chairs made from reclaimed wood provide customers with various seating options and breaks up the expansive space. The overhead doors are often opened in the evenings allowing patrons to overflow onto the patio. Use of natural light from the monitor windows gives the reclaimed pine walls a radiance in the afternoons, highlights the existing steel structure all while providing the brewers and customers with adequate light.

 

Alagasco Metro Operations Center

  • Merit Award

Located in the urban center of Birmingham, this facility serves as Alagasco’s primary service center. The three main buildings, two office buildings and a garage totaling +/-37,000 SF, as well as the outbuildings, including a truck wash, fuel island, and several sheds, were constructed using pre-engineered metal building structures. The main building construction include concrete slabs on grade, architectural metal panels, brick veneer, standing seam metal roofs, and storefront. A fence is provided around the entire campus for security, which includes a combination of masonry fencing, prefinished aluminum fencing, and vinyl coated chain link fencing.

2014 Birmingham AIA Awards

We had a remarkable night representing WBA at the 2014 Birmingham AIA Awards taking home a merit award for the UAB Comprehensive Care Center.

The architect’s thoughtful concept, great use of daylight and clean aesthetic contributed to the successful design.
— AIA Birmingham
 

UAB Comprehensive Cancer Center

  • Merit Award

This dramatic transformation of the dated Comprehensive Cancer Center is a key step in translating medical research into clinically based programs aimed at improving cancer prevention, diagnosis, and treatment. In addition to providing updated facilities, a key goal of the renovation was to foster collaboration amongst the researchers. A five-story, sky-lit atrium serves as the new heart of the building with offices clustered around this central collaborative area. The typical maze of corridors and labs commonly found in older research buildings was converted into new research spaces organized around the dynamic atrium core. The renovation also redefined the identity of the building on campus with a new, two-story lobby and revitalized exterior presence serving as the grand entrance and providing connection to the adjacent medical center’s pedestrian concourse.

2013 AIA birmingham Awards

WBA was honored to take home a merit award for our work on Shades Valley YMCA and an honor award for Redella Residence.

 

Shades Valley YMCA

  • Merit Award

This YMCA project actually began four years before construction broke ground with a community fundraising campaign to help garner support for the renovation of the 50-year-old building. The YMCA wanted to create a more user-friendly and family-friendly space while continuing its service to the community during construction – never closing its doors during the nine-month process. The revitalized facility now features a welcoming entrance, inviting Members into the space which was completely reorganized to maximize existing square feet and optimize circulation. An additional 4,000-square-feet was added to make room for new exercise studios, free-weight areas, a technology center and a new pool complete with water slides and a splash park. YMCA Members now enjoy a vibrant, energetic environment awash with abundant natural light.

 

Redella Residence

  • Honor Award

This private residence located in the renowned community of Seaside, Florida perfectly captures the essence of a traditional beach town. Generous living spaces are kept light and airy with the use of natural light, a neutral color palette and an open-concept floor plan. Site limitations created the need for two main entries to the 2,000-square-foot home so a symmetrical layout with a central corridor connects both entries and is punctuated with a dramatic, three-story spiral staircase. The staircase sits at the heart of the home and vertically connects both interior floors to the expansive third-story, rooftop terrace which beckons you with its comfortable seating areas and panoramic ocean views.

2010 AIA Birmingham Awards

We took home multiple awards from the 2010 AIA Birmingham awards ceremony. Awards included; a merit award for our work on parking deck no. 3 in Birmingham, an honor award for Alagasco Center for Energy Technology, a residential merit award for Park Place and a merit award for the offices of Proassurance.

 

BIRMINGHAM PARKING DECK NO. 3

  • Merit Award  Commercial
1 - Deck 3.jpg

The Birmingham Parking Authority Downtown Parking Deck No. 3 is a $13 million, 700-space expansion of an existing deck, providing a total of 1,445 parking spaces. This deck, which spans an entire city block, is located along a primary one-way traffic artery and gateway to downtown Birmingham and was designed to replicate the aesthetic of an office building. No parked cars are visible from the street and the colonnade of windows at the base of the building create a visual sense of retail stores which enhances this pedestrian streetscape in the heart of the financial district.

 

ALAGASCO CENTER FOR ENERGY TECHNOLOGY

  • Honor Award  Renovation/Adaptive Reuse

Contemporary finishes and systems were incorporated into the interior design of the Alagasco Demonstration Center for Energy Technology to reflect the high-tech, innovative nature of the activities contained within. Storage modules for tables and chairs located below glass panels create a spatial separation between the central lobby and the large and small meeting rooms on each side, while large glass doors into the meeting spaces and continuous glass panels above provide views of the heavy timber trusses spanning from space to space, respecting the historical aspects of the original structure.

 

Park Place

  • Merit Award  Residential

The Park Place Apartment Complex is Birmingham’s first development funded under the federal Hope VI program – a program designed to replace the nation’s worst public housing developments with more inviting and livable neighborhoods that draw diverse groups of people and incomes. The design solution reflects the city’s rich heritage of historic buildings and turn-of-the-century apartments. Eight unique building plans are configured in combinations of townhomes and stacked flats and the design provides a doorway and streetscape scale identity for residents to personalize their respective porch, stoop or street entry. This project was a catalyst of transformation for housing developments throughout the city, revitalizing declining neighborhoods and reinstating the sense of community in these areas.

 

Proassurance

  • Merit Award  Commercial

Looking to create a new image for its corporate headquarters, ProAssurance, Inc. enlisted Williams Blackstock to revitalize the lobby, both inside and out, of the six-story office building it calls home. The new exterior design features a dynamic bridge entry leading to the limestone portal building entrance which opens directly to the reception desk serving as the centralized check-in location for visitors. Designed to create a sense of warmth, the lobby interior showcases cherry wood paneling and travertine marble which also helps to establish a feeling of permanence, security and quality – all characteristics that ProAssurance conveys as a corporation to its clients.

2008 AIA Birmingham Awards

WBA was honored to take home an award for adaptive reuse for our work on Innovation Depot at the Birmingham AIA awards.

Innovation Depot

  • Merit Award  Adaptive Reuse

The renovation of Innovation Depot was a challenging project aimed at bringing new life to an abandoned Sears department store. The design concept opened up the existing windowless building by replacing the graffiti-covered masonry walls with a sleek, glass façade – pulling ample natural light throughout the entire space. The large floor plate, more than one football field in length, serves as a “main street” corridor leading to office and shared administration space and is punctuated with a monumental stair and steel-framed elevator shaft in a central, two-story atrium. Existing concrete ceilings, columns and building systems were left exposed to symbolically mirror the innovation and creation process that occurs within the incubating businesses in the building.

2007 AIA Birmingham Awards

The Birmingham News

  • Merit Award

This 110,000-square-foot, $20 million facility serves as the corporate headquarters for The Birmingham News. The four-story structure is designed to promote departmental interaction with its large, open atrium allowing visibility between departments on all floors both vertically and horizontally. The atrium’s secondary purpose is to introduce generous daylight into the center of the building which reaches all open office work areas. The exterior details of the building draw inspiration from the early 1920s architecture of downtown Birmingham, with its rich tradition of brick warehouse and office buildings. To capture that character, it was designed to look like two industrial warehouse structures connected by the contemporary glass and steel atrium, thus creating a modern space for a state-of-the-art office environment.

 

UAB CAMPUS RECREATION CENTER

  • Honor Award

The UAB Campus Recreation Center, a 152,000-square-foot, $22 million facility, serves as a vibrant activity hub for the campus, promotes health and fitness for the entire campus community, and acts as a cornerstone of the future campus green. The jogging track is the defining architectural feature of the building. Passing through every major interior space, it also penetrates the north and west facades, affording joggers views of the surrounding campus context and beyond to the mountains bracketing the city to the south. Also, the complex features a large expanse of exterior glass that provides a view of all activities taking place inside the center. This visual connection to the exterior reinforces the design focus of the youthful, active and vibrant functioning of the building.

2005 AIA Birmingham Awards

Williams Blackstock Architects

  • Honor Award

The design for our architectural offices was based on respecting the integrity of the existing historical warehouse structure while developing a design that enhanced the firm’s creative process, efficiency and teamwork. Constructed in 1921 and added onto in 1940, the existing warehouse structure is not architecturally elaborate, but is a good example of warehouse development in this area occurring in the 1920s with load bearing brick walls, board-formed concrete floors and steel frame windows. The interior space was designed to preserve the panoramic view of the downtown Birmingham skyline and the historic railroad district while creating a modular space that facilitates collaboration and creativity among our project teams.